Oude Ambachten & Speelgoedmuseum

Gepubliceerd op 11 juli 2022 om 09:41

Ben jij ooit in het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum geweest? Toen ik nog veel jonger was, ben ik er samen met mijn zusjes en ouders eens geweest. Een hele lange tijd geleden! Vandaag neem ik jullie mee naar het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum. Wij waren hier op uitnodiging en we hebben zo ontzettend genoten. Er was zelfs een expositie van Sesamstraat! Jeugdsentiment!

Frank met zijn oma Connie en opa Frank

Zondag, museumdag! Natuurlijk kan je op elke willekeurige dag van de week naar het museum maar vroeger was het bij ons op zondag ‘Museumdag’! Zondag is zo’n heerlijke dag om met het gezin er op uit te gaan. Wat heb ik als kind veel musea gezien en wie mij volgt op instagram weet dat ik regelmatig bij musea kom. Vooral musea die ook interessant zijn voor kinderen want die neem ik natuurlijk graag mee. Heerlijk die uitjes voor het hele gezin.

 

Op 26 juni 2022 was ik op uitnodiging bij ‘het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum’ in Terschuur. Vlakbij Barneveld, ongeveer een halfuurtje rijden vanaf Utrecht. Tot en met het einde van dit jaar is er een speciale Sesamstraat expositie.

Sesamstraat? Ja Sesamstraat! Dat is toch nostalgie. Mijn moeder zei altijd: “We kijken nog even Sesamstraat en daarna gaan we naar bed!” Moest jij ook altijd na Sesamstraat naar bed?

Vroeger, die goede oude tijd. Oh en vroeger namen mijn ouders mij en mijn zusjes mee naar het museum en nu namen wij mijn ouders mee. De tijden veranderen en dat is ook duidelijk te merken in dit museum. De tijden zijn echt veranderd!
160 oude ambachten van vroeger, je kijkt je ogen uit.

We werden direct vriendelijk ontvangen maar we hebben eerst even heerlijk koffie gedronken en gebak gegeten. We zijn immers een dagje uit he, dan maken we er gelijk een feestje van.

Je loopt eerst langs het winkeltje naar route A of je gaat direct het winkeltje in zoals wij. Ja, dat kunnen we natuurlijk niet laten.

Het is nog niet zolang geleden dat ik bevallen ben van onze 2e zoon Mick en we kwamen direct aan bij een kraamvrouw die in bed lag. Natuurlijk denk ik gelijk, wat een mazzel dat ik in deze tijd geboren ben maar ik geniet ervan om de meubels van toen te zien. Oh en eigenlijk had ik dit bedje heel graag voor Mick willen hebben. Ik vind hem prachtig!

Uh wat zou Mick ervan vinden? Zie je zijn blik?

Over blikjes gesproken. Ik wil deze!

Mijn moeder is hier al vaak geweest.

We liepen langs een oude schoolklas en Jos ging de schoolbank in. Hij kreeg les van zijn bijna 4-jarige zoon.

“Papa ik ben jouw meester” en Frank stapte direct in de rol van een meester. "Dit zijn letters, zie je ze papa?" zegt hij terwijl hij met de aanwijsstok naar cijfers op het bord wijst. Uh, ja dat moet hij nog even leren.

 

Frank gaat ook even de schoolbank in en is onder de indruk van de puntenslijper. Die herken ik ook nog van vroeger toen ik op school zat. Ik kon niet wachten totdat mijn punt op was en ik kon zeggen:"Juf mag ik de puntenslijper gebruiken?"

Zo gek om mijn kleine mannetje nu in de schoolbanken te zien. Na de zomer gaat hij echt naar school. Spannend!

 

Hoe jong hij dan ook mag zijn. Frank heeft zich echt goed vermaakt en we kwamen zelfs nog ouders met jongere kinderen tegen. Voor oudere kinderen is er een speurtocht! Je kan met de kinderwagen ook prima in het museum komen. Overal zijn van die kleine liftjes die je zelf kan bedienen voor mensen die slecht ter been zijn of voor rolstoelen of kinderwagens.

 

Hoe ouder je bent, hoe meer je zal herkennen in dit museum. Mijn ouders konden veel vertellen en Frank keek zijn ogen uit. Als je houdt van foto’s maken dan is dit ook het perfecte museum.  Er zijn zoveel leuke plekjes.

 

We komen ook langs een oude drogisterij en dit keer is Jos in zijn rol, hij wil mij van alles verkopen. We zijn nog geen half uur binnen. Je begrijpt dat ik hem niet vertrouw, kwakzalver en ik loop snel door. Maar zeg nou zelf? Ik zie er toch veel betrouwbaarder uit? (Plagen = liefde)

Wat ik erg handig vind is dat je op sommige punten ook een QRcode kan scannen. De QRcode kan je scannen met de fotocamera van je telefoon en zo kom je bij een filmpje uit en krijg je meer uitleg over de oude ambacht die je ziet. Mijn vader had dit nooit eerder gedaan. Nu was het even de omgekeerde wereld. Mijn vader kon in het museum super veel vertellen. Hij herkende veel maar nu kon ik hem iets vertellen.Tijd voor een lesje van je dochter pap!  

Naast de QRcodes heb je ook overal informatie en weetjes hangen.Weet jij waar de gezegde 'Hij zit op fluweel' vandaan komt?

Hier zie je mijn vader staan in een oude tabakswinkel. Hij heeft net de QRcode gescand met zijn telefoon en gaat het filmpje bekijken.

De 'Hij zit op fluweel' gezegde.

Frank op de 'poepdoos'.

Na route A hebben we eerst even geluncht, een kopje huisgemaakte soep, een bolletje met ham of kaas of een broodje kroket, een tosti? Keuze genoeg maar Frank wilde natuurlijk poffertjes! Gelukkig hebben ze die ook.

 

Route B bracht ons als eerst bij de Sesamstraat expositie. Deze expositie is tot het einde van 2022 te bezichtigen. Frank hoopte al om Koekiemonster tegen te komen. Nou, die hebben we gevonden hoor! Sesamstraat is echt mijn jeugd. Dat keek ik elke dag voor het slapen gaan en ik had er thuis ook poppetjes en knuffels van.

 

Voor de kinderen is dit ook super leuk. Frank heeft zich verkleed als Oscar, je kan er boekjes lezen. Luisteren naar een verhaaltje met een koptelefoon. Oh ja en dansen en meezingen met oude kinderliedjes zoals 'Ik zag laats een zigeunermeisje' of ' de Wielen van de bus'. Welk liedje herinner jij je nog van vroeger? Als je route B verder volgt kom je weer heel wat interessante oude ambachten tegen.

Route C bracht ons bij het oude speelgoedmuseum. Een vitrine met oude treinen die ook echt rijden als je op het knopje drukt! Super leuk om eens een kijkje te nemen. Naast antiek speelgoed was dit ook een leuke speelzolder met ouderwetse spelletjes. Even lekker spelen of zitten. Mick was wel toe aan een flesje en de rest kon dan even sjoelen, achter de flipperkast, lego bouwen, noem maar op. Genoeg te doen! Het kind in Jos kwam weer naar boven. Of nouja, hij kon hem nu laten zien zonder dat hij raar aangekeken werd. Ga maar los jongen!

 

Mick mocht ook even spelen!

Toen was het tijd om afscheid te nemen. Hoewel, bijna!
Oma kocht nog een ijsje voor Frank en buiten kan je ook nog spelen. Daar hebben we nog even gezeten met het ijsje. Daarna nog lekker gespeeld en nagepraat. Wist je dat het spel 'Hoefijzer gooien'  mega veel lawaai maakt? Met dit uitje vul je je dag wel. Wat hebben we het heerlijk gehad, dit was nog eens een goede zondag! Dankjewel voor de uitnodiging Ambachtenmuseum

Heb ik mijn enthousiasme nu op jou overgebracht en wil je ook eens naar het oude Ambachten & Speelgoedmuseum? Doen! Het is super leuk.

Op mijn instagram pagina klik hier kan je meedoen met een winactie om 2 toegangskaarten te winnen.

 

Wil je niks meer missen van ons? Dagelijks zijn we op Instagram te vinden in de story's! www.instagram.com/suusgro 
Ik zou het leuk vinden als je ons volgt! Oh en een reactie hieronder zou ik ook echt super leuk vinden.

Reactie plaatsen

Reacties

Jennifer
2 jaar geleden

Wat super leuk dat jij nu ook met je kinderen naar musea gaat! Veel leuker dan thuis voor de TV hangen ;)

Jeannette Spiekman
2 jaar geleden

Ziet er heel leuk uitšŸ¤—
Ik zet deze op mijn ideeƫnlijstje

Melissa
2 jaar geleden

Zo te lezen heb je het super naar je zin gehad in het museum. Heel herkenbaar van die puntenslijper het was altijd een kunst om potloten te vinden die weer eens geslepen mochten worden.

Asmae
2 jaar geleden

Super leuk!! Sesamstraat pff ook mijn jeugd. Goeie ouwe tijd. Bedankt voor de tip hier wil ik wel heen.

Marlies Stols
2 jaar geleden

Ziet er heel gezellig uit op de foto's. En ja die puntenslijper heel herkenbaar. Een heel leuk verslag om te lezen!